Hogyan szponzoráld az üzlettársaidat?

Az internet térhódításával elképesztő ütemben törnek ránk mindenféle ajánlatokkal ismerősök, idegenek. A legtöbb probléma ezzel csak az, hogy általában ugyanazok az emberek küldik az újabb "Csatlakozz most!" felhívást, akik 2 hete még az előző üzletet szervezték. Ezek az emberek SOHA nem lesznek sikeresek, sőt ők maguk is előbb-utóbb a csalódott MLM-sérültek táborát fogják növelni.

Mi a megoldás? A megoldás az, hogy nem állsz be közéjük! Az én mottóm: inkább építek egyetlen hálózatot következetesen 3 évig és keresek vele annyit, amennyit szeretnék, mint leszek 30 különböző hálózat legalján!

Sokan tényleg nem fogják fel, hogy zsákutcában vannak, illetve ez azt is jelenti, hogy nem értik az MLM lényegét. A lényeg a másolódás. Ha egy rossz módszert, rossz elképzelést másolsz és ezt másolják rólad is, akkor nem fogod észre venni, hogy csak körbe-körbe jársz. Ha egy olyan vezetőhöz csatlakozol, aki a következő új lehetőség megjelenésekor máris pattan és beregisztrál és azt kezdi építeni és téged is rá akar ugyanerre venni, akkor az első 1-2 alkalommal még lehet hogy követed őt. Az elején még azt gondolod, hogy ennek így kell lennie, aztán azt, hogy nem vagy szerencsés.

Aztán 3-4 ilyen próbálkozás, vagy rosszabb esetben 1-2 év múlva találkozol egy ilyen írással és akkor döbbensz rá, hogy az, amit eddig csináltatok, az nem volt más, mint az álmok kergetése. Bedőltél az internetes MLM legújabb közmondásának, amely így szól: "Manapság nem a nagy hal eszi meg a kis halat, hanem a gyors a lassút!"

A kis felvezetőm lényege annyi lenne, hogy nagyon fontos a helyes szponzorálás mellett a személyes példamutatás, a következetesség. Mit értek ez alatt? Én magam azt vállaltam/vállalom, hogy legalább 3 évig fogom építeni a hálózatomat, csak ezt az egyet. Mert tudom azt, hogy nem lehet egy önfenntartó, önmagától növekedő, stabil hálózatot felépíteni 3-6 hónap, vagy 1 év alatt. Ennyi idő alatt meg lehet tanulni ennek a szakmának az alapjait és ennyi idő alatt már fel lehet építeni egy jövőbeni nagy szervezet alapjait is, de ha otthagyod és másik lehetőség után nézel, akkor nélküled szétszéled a csapatod, illetve ők is ugyanezt fogják másolni!

Mit teszek? Következetesen kitartok mellette és folyamatosan képzem magamat. Hogy jobb ember legyek, hogy érdemes legyen egy ismeretlen embernek is hozzám csatlakoznia, mert Ő tudja, hogy itt a megfelelő képzést kapja ahhoz, hogy Ő is sikeres lehessen.

Éppen ez a lényege a szponzorálásnak. A szponzorálás tulajdonképpen a tanítást, képzést jelenti. és ez a munka akkor kezdődik, amikor egy új tag regisztrált a csapatomban. Sokan összekeverik a toborzás szóval. Szponzorálás néven dobálják be az embereket a szervezetükbe és azt gondolják, hogy ez elegendő ahhoz, hogy ő pénzt keressen. Lehet, hogy keres valamennyi pénzt az illető, de azt a munkát már nem vállalja be, hogy a toborzott embereket képezze és a csalódott emberei - akik természetesen már nem keresnek pénzt, csak veszteségeik vannak - szépen elszivárognak és bővítik az MLM-sérültek táborát.

Nézzük meg, hogy milyen lehetőségei van egy szponzornak a DXN-ben arra, hogy képezze a saját csapattársait:
  • a legfontosabb: a személyes konzultációk,
  • központi aszinkron képzés (hírleveleken keresztül),
  • központi képzési rendszer, melyen keresztül oktatási anyagokat lehet féláron venni,
  • olyan csapattámogató oldalakon keresztül, mint ez,
  • nyilvános és munkatársi webkonferenciák,
  • központilag szervezett start-képzés,
  • hálózatépítő szemináriumok (negyedévente).
Mit teszek én és mit javaslok mindenkinek? A csatlakozást követő 1-2 hónap legyen a tanulásé, ezért  folyamatosan nyaggatom a szponzoromat, hogy magyarázza el azt amit most éppen nem értek, nem tudok, vagy nem látok át. Részt veszek egy start-képzésen, meghallgatok hetente 1 nyilvános webkonferenciát, illetve részt veszek minden csütörtökön a munkatársi (zártkörű) webkonferencián. Elolvasom a központi oktató hírleveleket és azokat, amelyeket a szponzoraim küldenek. Feliratkozom a központi képzési rendszerre és havonta rendelek egy kedvezményes oktatási anyagot. Letöltöm az intranet "Letöltések" menüpontban lévő fontos anyagokat és elolvasom, meghallgatom, megnézem ezeket. Rendszeresen látogatom a szponzoraim által készített csapattámogató oldalakat és elolvasom, meghallgatom, megnézem azokat az anyagokat, amelyeket ők összegyűjtöttek fárasztó munkával azért, hogy én tanulhassak belőlük.

A csapattársaimmal rendszeresen levelezek, illetve skype-on beszélgetek, folyamatosan irányítom az önképzésüket. Igen, önképzést említettem és ezt kicsit bővebben kifejtem. Hagyományos oktatási rendszer kontra felnőttképzés: Az iskoláiból a legtöbb embernek csak annyi emléke van, hogy utált odajárni, ellenben, ha visszaemlékszel azokra a tanfolyamokra, amelyekre magad jelentkeztél (pl autóvezetés, gépkezelői tanfolyam, nyelvtanulás, ECDL-tanfolyam, stb), ott egyértelmű volt az, hogy a tanfolyamba, iskolába fektetett pénzed hatására mindent megtettél azért, hogy a lehető legtöbb tudást és tapasztalatot szívj magadba, hogy ezeket később majd a gyakorlatban is képes legyél hasznosítani.

Egy MLM hálózatban mindenki a saját vállalkozásának az irányítója, vezetője. Élvezi a vállalkozók szabadságát, senki nem mondja meg neki, hogy mikor mit csináljon, rajta nem kér számon senki semmit. Ez a szabadság viszont azt a felelősséget is jelenti, hogy a képzésedet is magadnak kell megoldanod. Nincs mögötted senki, aki büntetne, ha lógsz az óráról, vagy nem készíted el a házifeladatodat. A tanulásod következménye egyértelműen a sikered lesz, a tudatlanságnak pedig az, hogy nem tudod majd az érdeklődőid bizalmát elnyerni, mert nem tudsz majd válaszolni a neked feltett kérdésekre, azt pedig garantálom neked, hogy az elkövetkező években több ezer kérdésre kell majd válaszolnod a vállalkozásoddal kapcsolatban.

Szponzorként a felelősségem az, hogy irányítsam a csapattársaim önképzését, illetve az, hogy megtanítsam az alapvető információkat, teendőket nekik azért, hogy ezeket ők is tovább tudják adni a saját csapattársaiknak. Azután azt tanítom meg nekik, hogy hogyan NE keressenek jelölteket a hálózatukba és azt, hogy hogyan: Hogyan keres...


Remélem sikerült rávilágítanom erre a kérdéskörre. Ha további kérdéseid vannak - amiben én nagyon bízom - akkor keresd meg a szponzorodat, vagy a legközelebbi aktív felsővonaladat (engem is nyugodtan kereshetsz), hogy segíthessünk az elindulásodban, tanulásodban, munkádban!